Η σχολική βία, κυρίως με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), ο οποίος περιλαμβάνει τη λεκτική, τη σωματική, την ψυχολογική, τη σεξουαλική παρενόχληση, την καταστροφή σχολικού εξοπλισμού και το βανδαλισμό, καθώς και εγκληματικές ενέργειες αποτελεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο και επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο, μια μορφή κοινωνικού ελλείμματος, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και δραστικά τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με όλες τις σχετικές έρευνες, οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η ανεργία καθώς, και οι μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες αύξησης των φαινομένων της σχολικής βίας και της παραβατικότητας των μαθητών.
«Η ενδοσχολική βία (bullying) μεταξύ παιδιών και εφήβων είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πρόβλημα στην ΕΕ», υπογράμμισε η κ. Reding. «Η Επιτροπή έχει επίγνωση του ότι η ενδοσχολική βία έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τα παιδιά και τους εφήβους. Πέραν από τους κινδύνους που συνεπάγεται η σωματική βία, ο σωματικός και ψυχολογικός εκφοβισμός είναι ικανός να προκαλέσει φόβο και κατάθλιψη, ωθώντας σε μερικές περιπτώσεις το θύμα να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του ή ακόμα και οδηγώντας το στην αυτοκτονία».
Αυξάνονται τα ποσοστά της ενδοσχολικής βίας στην Ελλάδα
Αυξημένα ποσοστά ενδοσχολικής βίας καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Tσιάνης μιλώντας σήμερα σε ειδική επιστημονική ημερίδα που οργανώθηκε στα Χανιά.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, <<βλέπομε ότι στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια η βία στο σχολείο ήταν περίπου στο 12-14%, πέρυσι είχε φθάσει στο 30%>>.
Η ενδοσχολική βία σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.
Την λεκτική βία, που χρησιμοποιούν περισσότερο τα κορίτσια, τη σωματική βία, τη σεξουαλική βία, την κοινωνική απομόνωση παιδιών από άλλα παιδιά, ενώ μια ιδιαίτερη μορφή βίας που εκδηλώνεται μέσα από τα κινητά και το διαδίκτυο, είναι η ηλεκτρονική βία
Σύμφωνα με τον κ Τσιάνη, το φαινόμενο είναι ανησυχητικό γιατί μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά και σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσονται για καταπολέμηση αυτού του φαινόμενου το υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας, θα εφαρμόσει πρόγραμμα για την καταπολέμηση της βίας στο σχολείο
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 50 δημοτικά σχολεία της Αθήνας και θα αφορά 5000 παιδιά και 500 εκπαιδευτικούς.
<< Πιστεύομε ότι το σχολείο είναι σημαντικός παράγοντας από την μια μεριά να βοηθήσει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και από την άλλη έγκαιρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της βίας και της επιθετικότητας, γιατί η βία και η επιθετικότητα μπορεί να οδηγήσει σε παραβατικότητα σε χρήση ουσιών σε λήψη αλκοόλ και οτιδήποτε άλλο που δεν βοηθά ώστε να έχομε ώριμους και παραγωγικούς πολίτες>>, είπε ο αναπληρωτής καθηγητής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!