Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Κούκλες



Ποια σχέση έχουν τα σημερινά παιδιά με την παράδοση;
Στην ερώτηση αυτή αβίαστα θα απαντούσαμε « μάλλον καμιά». Κι όμως τα παιδιά της Ε2 τάξης μας εντυπωσίασαν αλλάζοντάς μας γνώμη τόσο με τις γνώσεις όσο και με το μεράκι τους σχετικά με την παράδοση
 Την Παρασκευή Απριλίου 2013 είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην τάξη μας την κυρία Ελπίδα Γεωργοπούλου -  Βαρθολομάτου  μια γυναίκα με πραγματική λατρεία στην παράδοση . Μας έφερε μαζί της ένα δείγμα από τη συλλογή της με χειροποίητες παραδοσιακές κούκλες τις οποίες μόνη της δημιουργεί βασισμένη σε μελέτη που πραγματοποιεί σε πλούσια βιβλιογραφία .
Στόχος της εργασίας ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την παράδοση και κυρίως με την ελληνική φορεσιά  Να συνειδητοποιήσουν ότι η ελληνική παράδοση διαπερνά ,χωρίς να το γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές ,πολλές διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.
Οι μαθητές αρχικά έπαιξαν το ρόλο των δημοσιογράφων και έκαναν ερωτήσεις στη δημιουργό. Στη συνέχεια παρατήρησαν  με πολλή προσοχή και κατέγραψαν σε επίπεδο ομάδας τα μέρη από τα οποία αποτελούνταν  η παραδοσιακή φορεσιά της κούκλας που είχαν μπροστά τους .Οδηγηθήκαμε έτσι σε μια συζήτηση  για το πώς επηρεάζεται το ένδυμα από τοπικούς, κοινωνικούς , οικονομικούς και άλλους  παράγοντες. Κατόπιν το κάθε  παιδί είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει τη δική του κούκλα με παραδοσιακή φορεσιά . Συγκεκριμένα τα αγόρια δημιούργησαν έναν Λειβαδίτη  και τα κορίτσια μια Λειβαδίτισσσα.
Ευχαριστήσαμε θερμά την κυρία Ελπίδα και δεσμευτήκαμε όλοι μας για μια καινούργια συνεργασία από τη νέα σχολική χρονιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!