Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ



Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος(ενότητα: ζώα) οι Γ1 και Γ2 τάξεις του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 6-3-2014 επίσκεψη στο λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας για να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα ’’Το πρόβατο’’ που παρουσιάζεται στο χώρο αυτό.

Αρχικά τα παιδιά παρακολούθησαν μια προβολή ταινίας η οποία διηγούνταν με βάση ένα παραμύθι σε ποιητική μορφή την πορεία της υφαντικής τέχνης από τη συλλογή μαλλιού, από το πρόβατο αρχίζοντας από το κούρεμα, την επεξεργασία του μαλλιού(πλύσιμο, ξάσιμο) σε διάφορα εργαλεία πχ ανέμη, ρόκα και τέλος το βάψιμο του μαλλιού με φυτικές βαφές που προέρχονταν από φυτά όπως καρυδιά, ροδιά, κρεμμύδι, κρόκος, παντζάρι κλπ.
Στη συνέχεια τα παιδιά οδηγήθηκαν σε ειδική αίθουσα, όπου λειτουργούσε έκθεση με αντικείμενα καθώς επίσης και πίνακες και γλυπτά που εικόνιζαν σκηνές της ποιμενικής ζωής. Τα παιδιά εκεί έπαιξαν ένα παιχνίδι με βάση το οποίο ανακάλυψαν τον τίτλο, κάποιων πινάκων π.χ. νομαδική ζωή, γέννηση, θυσία κτλ.
Στον ίδιο χώρο καις ε διπλανή αίθουσα υπήρχαν αργαλειοί, όπου τα  ν την ίδια την υφαντική τέχνη, που υπήρχε από την αρχαιότητα και να νιώσουν ξεχωριστή ικανοποίηση.
Τέλος σε μια άλλη αίθουσα είδαμε πώς ράβονταν κάποιες παραδοσιακές γυναικείες στολές της Αράχωβας καθώς και αραχωβίτικα κεντήματα και υφαντά.
Ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εμπειρία για τα παιδιά το πρόγραμμα αυτό και τους έδωσε αρκετές γνώσεις για την υφαντική τέχνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!