Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΤ ΤΑΞΗΣ

Δεν προλάβαμε να το δουλέψουμε πολύ. Μόνο ένα μήνα. Διαθέσαμε όμως όλα τα παιδιά, υπομονή, προσωπικό χρόνο, τη ψυχη μας!  Σημασια έχει η προσπάθειά μας, η διαδρομή μας.
Σας προσκαλούμε να μας δείτε!
Για τον  Αριστοφάνη (445 π.Χ. – 385 μ.Χ.) 
Ο Αριστοφάνης, γιος του Φιλίππου από τον δήμο Κυδαθηναίων, ήταν Αθηναίος σατιρικός ποιητής του 5ου αιώνα Έζησε στην Αθήνα και μεγάλωσε τα χρόνια που ξεκίνησε για την Αθήνα και τους κατοίκους της μία εποχή ειρήνης και άνθησης, κατά την οποία στην πολιτική ζωή κυριαρχούσε η προσωπικότητα του Περικλή (ειρήνη με την Σπάρτη και την Περσία), και η οποία διήρκεσε μέχρι την έναρξη του τριακονταετούς πελοποννησιακού πολέμου το 431 π.Χ.
Χαρακτηρίζεται σαν ο μεγαλύτερος ποιητής κωμωδιών όλων των εποχών. Μέσα από τα έργα του ασκεί κριτική στην πολιτική κατάσταση των καιρών του.
Είναι, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αρχαίας αθηναϊκής κωμωδίας  και ο μοναδικός, του οποίου σώζονται ακέραια έργα. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., συνέγραψε 46 κωμωδίες. Από αυτές σώζονται έντεκα ακέραιες, ενώ παραδίδονται 924 αποσπάσματα.
Για τους Όρνιθες: 
Είναι κωμωδία του Αριστοφάνη που παρουσιάσθηκε (διδάχτηκε) το 414 π.Χ. στα Διονύσια, χαρίζοντας στον δημιουργό της το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε τις Όρνιθες απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού Πολέμου. Με το μεγάλο αυτό έργο, ο Αριστοφάνης βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Το έργο πραγματεύεται τη φυγή δυο ανθρώπων από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού και συνενώνει την πιο τολμηρή φαντασία με την πιο ανάερη ποίηση.
Για τη Χώρα των πουλιών:
Εμεις εδώ παρουσιάζουμε  την παράσταση για παιδιά «Η Χώρα των πουλιών» του Γιάννη Καλατζόπουλο. Μια διασκευή από τους  «Όρνιθες» του Αριστοφάνη ειδικά για παιδιά.
Ο Γιάννης Καλατζόπουλος διασκεύασε την απολαυστική κωμωδία του Αριστοφάνη σε μια σύγχρονη εκδοχή.  Και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Αριστοφάνη, έναν από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς όλων των εποχώνΔυο φίλοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από την κατάσταση στην Αθήνα – τα σκάνδαλα, τα χρέη, τις μίζες, το άθλιο περιβάλλον – ξεκινούν ένα ταξίδι σε αναζήτηση της ιδανικής πολιτείας. Ζητούν την βοήθεια του Έποπα, του τσαλαπετεινού (που ήταν κάποτε άνθρωπος κι αυτός) και μαζί πείθουν τα πουλιά να δημιουργήσουν μια καινούργια δική τους πολιτεία. Μια πολιτεία που θα βρίσκεται ανάμεσα στις πολιτείες των  ανθρώπων και των ολύμπιων θεών! Η Νεφελοκοκκυγία – όπως την ονομάζουν – είναι μια πολιτεία ονειρεμένη χωρίς σκοτούρες, βάσανα και στεναχώριες. Το νέο μαθαίνεται και κόσμος πολύς καταφθάνει από την Αθήνα: ένα κοράκι που κάνει τον ιερέα, ένας γεωμέτρης για να μετρήσει τον αέρα, εναν  ψηφισματοπώλη για να πουλήσει νόμους και άλλοι πολλοί τεμπέληδες και απατεώνες με στόχο να τα ’κονομήσουν. Τα πουλιά τους διώχνουν όλους κακήν κακώς. Ακόμα και την θεά Ίριδα, κόρη και απεσταλμένη του Δία, που ζητά να γκρεμιστεί το τείχος της Νεφελοκοκκυγίας για να κάνουν ελεύθερα θυσίες οι άνθρωποι και πάλι στους Θεούς. Θα καταφέρει όμως άραγε η ονειρεμένη πολιτεία να αντέξει τη ζήλια των ανθρώπων και των Θεών;


Τα πρόσωπα του έργου και η διανομή (με σειρά εμφάνισης)

·         Ευελπίδης: Λουκάς Τόλιας – Λουκάς Σεφέρης
·         Πισθέταιρος: Κώστας Μεχμετάι – Παναγιώτης Πάγκαλος
·         Υπηρέτης Τηρέα: Παρης Βαρελίδης
·         Τσαλαπετεινός (Έποπας): Γιώργος Μαλέκας
·         Ιερέας: Νίκος Λαφάτας
·         Ποιητής: Τριαντάφυλλος Νίκου
·         Χρησμολόγος: Χρήστος Χαχαμίδης
·         Μέτων: Γιάννης Χατζηβασιλείου
·         Επίσκοπος: Γιάννης Πίτσος
·         Φηφισματοπώλης: Γιώργος Αθανασόπουλος
·         Αγγελιαφόρος Α΄: Σπύρος Παπαϊωάννου
·         Θεά Ίριδα: Δήμητρα Σφυρή
·         Συκοφάντης: Ιάκωβος Πιπέρης
·         Κύρηκας: Ιωάννα Τσιροπούλα
·         Πατραλοιάς: Άλκης Κουσκούκης
·         Προμηθέας: Γιώργος Αθανασόπουλος
·         Ποσειδώνας: Βασίλης Στάμος
·         Ηρακλής: Κώστας Παπαλάμπρος

Χορός:
Βιβή Παναγιωτάκη
Χρύσα
Άννα Γαζή
Δέσποινα Γαζή
Νεφέλη  Αρκουμάνη
Γεωργία Πάνου
Συγγραφέας : Καρβούνης Χρήστος

Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφίες: Παναγιώτης Χρήστου
Υπέυθυνοι – συντελεστές: Πόπη Γούπιου – Γιάννης Καλπύρης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!