Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΣΙΟ ΛΟΥΚΑ



Με τη βοήθεια του καλού καιρού οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στο Δίστομο και τον Όσιο Λουκά.
 Πρώτη μας στάση το Μουσείο θυμάτων του Διστόμου. Ξεναγηθήκαμε στην έκθεση φωτογραφίας που στεγάζεται στο β΄ όροφο του Μουσείου και ακούσαμε με μεγάλη προσοχή την ιστορία του ολοκαυτώματος από την υπεύθυνη του μουσείου .
Συγκλονιστήκαμε από τη βιαιότητα των πράξεων εκείνων των ημερών ακούγοντας πως ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και πολλά μικρά παιδιά με το μικρότερο να είναι μόλις 2 μηνών. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε βίντεο με μαρτυρίες επιζώντων  του ολοκαυτώματος με τα μάτια μας πολλές φορές να βουρκώνουν και την καρδιά μας να σφίγγεται. Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας  στο Δίστομο με το Μαυσωλείο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του χωρίου θυμίζοντας σε όλους τα τραγικά γεγονότα που συγκλόνισαν ολόκληρο τον πλανήτη.

            Επόμενος σταθμός  το Βυζαντινό μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Μαγευτήκαμε από την επιβλητικότητα του χώρου. Ο ξεναγός μας έδωσε πολλά λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το μοναστήρι. Θαυμάσαμε τα εξαιρετικά ψηφιδωτά  και εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά της βυζαντινής τέχνης. Παρακολουθήσαμε την πορεία του χώρου στο χρόνο Το μυαλό μας ταξίδεψε στην εποχή που το μοναστήρι φιλοξενούσε περισσότερους από 200 μοναχούς είχε δικό του νοσοκομείο , γηροκομείο και αποτελούσε μια μικρή καστροπολιτεία.. Την περίοδο της τουρκοκρατίας  εδώ υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στη Ρούμελη. Από το 1990, η Μονή του Οσίου Λουκά προστέθηκε στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Επιστρέψαμε γεμάτοι θετική ενέργεια και έτοιμοι για άλλες ανάλογες εξορμήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!