Τελευταίες αναρτήσεις

Τελευταίες αναρτήσεις

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Tο νερό, πολύτιμες σταγόνες

Το πολύτιμο νερό

Φωτογραφία Gorgo
«Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, που ζούμε, τι κάνουμε, όλοι εξαρτόμαστε απ' το νερό. Το χρειαζόμαστε κάθε μέρα, με πάρα πολλούς τρόπους. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, το χρειαζόμαστε για να παράγουμε την τροφή μας, για τις μεταφορές, την άρδευση και τη βιομηχανία. Το χρειαζόμαστε για τα ζώα και τα φυτά, για να αλλάζουν οι εποχές και τα χρώματα. Ωστόσο, παρά τη σημασία των αποθεμάτων του νερού για τη ζωή και την ύπαρξή μας, δείχνουμε μια συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού για τα αποθέματα νερού. Τα σπαταλούμε, τα λεηλατούμε, τα μολύνουμε, ξεχνώντας πόσο απαραίτητα είναι για την επιβίωσή μας». 
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ανακήρυξη του 2003, σαν παγκόσμιου έτους για τα Νερά, από τον ΟΗΕ.
Φωτογραφία Johannes Löw (WP.de: Mo4jolo)
Το νερό είναι κυριολεκτικά η ψυχή της Γης. Κάθε σταγόνα του είναι πολύτιμη. Χωρίς νερό δεν θα υπήρχε καμιά μορφή ζωής. Κάθε ζωντανός οργανισμός ζει και αναπτύσσεται χάρις στο νερό. Χωρίς αυτό η ζωή θα σταματούσε. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 55-78% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων.
Φωτογραφία yogeshp786
Για να υπάρχει ζωή θα πρέπει να υπάρχει πλούσια πηγή νερού και τροφίμων. Στις καλλιέργειες, από τις μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις έως τον μικρό λαχανόκηπο στην αυλή μας, τα φυτά χρειάζονται νερό. 
Φωτογραφία Lawmaker
Η υδάτινη επιφάνεια της γης σφύζει από ζωή. Οι πρώτες μορφές ζωής εμφανίστηκαν στο νερό. Ψάρια, θαλάσσια θηλαστικά, αμφίβια, φυτά ζουν μέσα και από το νερό.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται νερό για να καθαρίζει και να παραμένει υγιές. Ακόμα και η διάθεση του ανθρώπου αλλάζει όταν το σώμα του είναι σωστά ενυδατωμένο. 
Φωτογραφία Tiphanie Neely
Ιστορικά, πολιτισμοί αναπτύχθηκαν και άκμασαν σε περιοχές όπου υπήρχε νερό. Η Μεσοποταμία βρισκόταν ανάμεσα στον Τίγρη και τον Ευφράτη, η Αίγυπτος έπαιρνε ζωή από τον Νείλο. Μεγάλες σύγχρονες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, κ.ά. ακμάζουν λόγω της εύκολης πρόσβασης σε νερό.
Φωτογραφία Ks.mini
Το νερό δεν είναι ούτε άφθονο, ούτε ανεξάντλητο. Μόνο το 2,5% του νερού της Γης είναι «γλυκό» και το 98,8% του πόσιμου νερού βρίσκεται στα παγοκαλύματα και στα υπόγεια ύδατα. Λιγότερο από 0,3% του γλυκού νερού της Γης βρίσκεται σε ποτάμια, λίμνες και στην ατμόσφαιρα.
Φωτογραφία José Manuel Suárez
Τα στατιστικά στοιχεία είναι σκληρά, όμως δείχνουν γιατί κάθε σταγόνα του νερού είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να σπαταλιέται.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι ακόμη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, πεθαίνουν κάθε χρόνο από αρρώστιες που συνδέονται με κακή ποιότητα νερού και υγιεινής. 
Φωτογραφία Orest
Περισσότερα από 6.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από αρρώστιες, οι οποίες μπορούν να προληφθούν με τη βελτίωση της ποιότητας του νερού και των συνθηκών υγιεινής.
Πάνω από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ασθενούν κάθε χρόνο από παρόμοιες ασθένειες.
Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα πληγεί από ξηρασία μέσα στα επόμενα 30 χρόνια. Η ξηρασία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη γεωργία, στον τουρισμό, στα αποθέματα νερού, στα οικοσυστήματα και γενικότερα στη ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Φωτογραφία Joost Nelissen
Κάθε χρόνο σπαταλάμε δισεκατομμύρια γαλόνια νερού. Η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται στις αγροτικές καλλιέργειες (άρδευση). Η έλλειψη γνώσης και ενημέρωσης αλλά και το κόστος εξοπλισμού είναι σημαντικοί λόγοι για τη σπατάλη αυτή. Σπατάλη όμως γίνεται και στην οικιακή χρήση του νερού. 
Όταν λοιπόν πλένουμε τα δόντια μας και αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή, όταν γεμίζουμε την μπανιέρα μας για να απολαύσουμε ένα μπάνιο, αντί να κάνουμε ένα ντους, όταν ποτίζουμε το γκαζόν στον κήπο μας αλόγιστα, θα πρέπει να σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν από την έλλειψη αυτού του πολύτιμου αγαθού που πολλές φορές ασκόπως σπαταλάμε.
Φωτογραφία Natesh Ramasamy
Υπολογίζεται ότι το 2025 (δεν είναι και πολύ μακριά) η αναλογία των ανθρώπων του πλανήτη που θα ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού θα είναι στο 7 προς 10. Η διεκδίκηση νερών θα αποτελεί αιτία πολέμου.
Προστατεύοντας το νερό μας συμβάλλουμε στην εξασφάλιση του μέλλοντος για μας και τις επόμενες γενιές!
Φωτογραφία  faceliftphotos


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ενημερώνουμε ότι μηνύματα με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση!